Toename psychische problemen

Een op de drie Twentse bachelorstudenten van buiten Europa ondervindt zulke psychische of medische problemen dat zijn studie in gevaar komt. Ook andere onderwijsinstellingen signaleren een toename van klachten bij internationale studenten.

Een derde van de niet-Europese bachelorstudenten van de Universiteit Twente voerde vorig studiejaar ‘bijzondere omstandigheden’ aan om een bindend studieadvies te voorkomen. Bij de eerstejaars uit Nederland en andere Europese landen was dit 8 procent, schrijft universiteitsblad U-today. “Onacceptabel”, noemde Ton Mouthaan van de Universiteit Twente het grote aantal studenten uit “verre landen” dat in zijn eerste studiejaar tegen problemen aanloopt.

‘Geen dossier is hetzelfde, maar bij deze groep studenten zie je vaak dat hun problemen escaleren doordat ze in een vreemd land studeren en geen sociaal vangnet hebben’
Als voorzitter van de commissie persoonlijke omstandigheden van de universiteit kreeg Mouthaan in totaal 31 verzoeken onder ogen van niet-Europese bachelorstudenten. “Geen dossier is hetzelfde, maar bij deze groep studenten zie je vaak dat hun problemen escaleren doordat ze in een vreemd land studeren en geen sociaal vangnet hebben”, bevestigt hij telefonisch.